Dit is mijn 25e blog. Deze keer had ik iets bijzonders in gedachten, maar Covid19 doorkruiste mijn plan. Mijn broer en ik hebben vorig jaar een collectie fotonegatieven, van de bevrijdingsvreugde in de meidagen van 1945 in Amsterdam, gemaakt door onze pa, aan het stadsarchief van Amsterdam geschonken. In het kader van 75 jaar bevrijding leek het mij leuk een aantal van die foto’s ook hier te laten zien.
Helaas is het stadsarchief er niet in geslaagd deze tijdig te digitaliseren en ze kunnen dus ook nog niet getoond worden. Dat houden jullie tegoed. Mijn fotograferende vader hield in die periode ook een dagboek bij. Het begint 14 april 1945, een paar weken vóór de bevrijding en loopt tot oktober 1945 door. Vooral die periode na de bevrijding is uniek. Een periode van hoop, verwachting en nieuwe plannen maken. Het stadsarchief heeft dat dagboek met onze instemming openbaar gemaakt en de geïnteresseerden kunnen dat hier inzien.

Door Corona viel ook het fotograferen wat stil. Straatfotografie is sowieso wat lastiger. Een jaar geleden waren we nog onbezorgd op vakantie in Bergamo, de Noord-Italiaanse stad die zo zwaar werd getroffen door het Corona-virus. Bijgaande foto is van de Basilica di Santa Maria Maggiore. Bergamo is een prachtige stad, die we in de toekomst nog eens hopen te bezoeken.

De lockdown  bood wel de gelegenheid nog eens te grasduinen in eerder gemaakte fotoseries.
Voor de wedstrijd ‘5 met samenhang’ van de fotobond Limburg selecteerde ik een serie van 5 foto’s die ik ruim twee jaar geleden in Tokyo maakte. Ik gaf de serie de naam ‘Tokyo Umbrellas’ mee. De transparante plastic paraplu is een Japanse uitvinding. Je ziet ze heel veel en je begrijpt waarom ze juist dit model prefereren: de drukte op straat. Ik won er een nominatie mee, waardoor ik serie mag inzenden naar ‘Foto Nationaal’ van de Fotobond. De foto’s vind je hier. Aan het straatbeeld van mondkapjes dragende mensen raakten we toen al gewend…

Over straatfotografie gesproken: op enig moment ben ik wel letterlijk de straat overgestoken. Onze overburen vierden hun diamanten bruiloft. Een feest in aangepaste vorm, waarbij hun kinderen verspreid over de dag langs kwamen voor een raamvisite. Ik heb van al die bezoekjes foto’s gemaakt. Bijgaande foto hieronder heeft ook in Dagblad de Limburger gestaan.

Het maken van buitenlandse reizen zullen we voorlopig uit moeten stellen. We kunnen ook nagenieten van al het moois dat we al eerder zagen. Op de homepage van mijn site laat ik de komende tijd architectuurfoto’s zien die ik de voorbije jaren maakte. Op een groot scherm van PC op laptop komen ze het best tot hun recht.

 

10 Comments. Leave your Comment right now:

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.