Chief Crazy Horse

Jullie zijn gewend dat ik hier ieder jaar een nieuwjaarswens plaats. De foto op  de wens van dit jaar is gemaakt in Canada. We maakten eind augustus een prachtige reis door Brittish Columbia en de Canadese Rockies. Het is een detailopname van wat zichtbaar wordt als een gletsjer elk jaar korter wordt: een gehavende en diep ingekraste rotsbodem, als littekens van moeder aarde.
Ik was daar ook al eens in 1992. Nu  konden we samen met eigen ogen zien hoeveel de Athabasca-gletsjer in 27 jaar heeft ingeleverd. Dat maakt wel indruk. De quote van Chief Crazy Horse, een Indianenstamhoofd dateert van bijna 150 jaar geleden. Het stemt tot nadenken. Maar nadenken is anno 2020 niet genoeg.

Het was een prachtige reis. Ik heb twee serie foto’s geplaatst. Een serie van 15 landschapsfoto’s van het min of meer ‘klassieke’ soort die je ook in reisgidsen of op kalenders kunt aantreffen. Die vind je hier. De natuur is overweldigend, bergen, bossen, water. Kleurrijk, woest en imposant. Zonder menselijke aanwezigheid lijkt het.
Ik heb nog een serie geplaatst van Canadese ‘straatlandschappen’. Allemaal zwart-wit foto’s, gemaakt in Vancouver, Victoria en enkele kleine steden in het binnenland. Een heel ander maar wel ook typisch Canada.  Het lijkt alsof ze allemaal op een rustige zondagmorgen zijn gemaakt. Het is nooit ergens echt druk . Je vindt deze foto’s hier.

Industrieel erfgoed

Tenslotte twee impressies  van een  driedaagse fototocht met mijn broer Joost. Eerst naar de voormalige hoogovens van Völklingen, de  Völklinger Hütte, in de buurt van Saarbrücken. Het is tegenwoordig Unesco Werelderfgoed. Omvangrijk industrieel erfgoed op een bijzondere  locatie. Daarna naar Bad Kreuznach waar we bij toeval de fotogenieke ‘Gradier Werke’ ontdekten. Dat zijn zoutverdampingsinstallaties die al honderden jaren in bedrijf zijn. Nooit van gehoord en nooit eerder gezien. We hebben er zowel overdag als ‘s nachts staan fotograferen. Prachtige vormen en structuren.

De opleiding Fotokunst ligt al weer ruim een jaar achter me. Ik blijf fotograferen, geïnspireerd door de activiteiten van fotoclub Interfocus en de Fotobond; of door veelvuldig bezoek aan foto-exposities.  Recent heb ik me aangesloten bij de pas opgerichte Studentenbond Fotokunst KAMM, zodat ik ‘fotografisch contact’ houd met mijn medestudenten.

Vanaf deze plek wensen Ina en ik  jullie fijne feestdagen en een gezond en goed 2020.

 

 

 

 

 

 

3 Comments. Leave your Comment right now:

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.