Te lang heb ik niets van me laten horen en vooral laten zien op mijn website. Daar zijn allerlei redenen voor aan te voeren, waar ik jullie hier niet mee vermoei.

In maart zijn Ina en ik onverwacht twee weken naar Japan geweest. Onze zoon Jaap werkt voor een Japanse multinational en verblijft regelmatig een week in Tokyo. Op zijn uitnodiging konden we een weekje bij hem ‘intrekken’  in een AirBnB in hartje Tokyo. Terwijl hij werkte trokken wij er op uit. Daarna zijn we nog een week naar Kyoto en Hiroshima geweest. Een prachtig land met een rijke cultuur en boeiende mensen. Het heeft grote indruk op ons gemaakt.

Ik heb verschillende pagina’s met foto’s toegevoegd. Op de pagina ‘Travel, Japan’  vind je een selectie van 12  min of meer bekende toeristische highlights (klik hier).

Tokyo is met zijn 38 miljoen inwoners een echte metropool. Ik heb op twee bekende kruispunten in de stad, Ginza crossing en Shibuya crossing tientallen foto’s gemaakt van haastig overstekende mensen. Op Shibuya kunnen op echt drukke momenten wel 2500 mensen tegelijk per groen licht oversteken. En heel gedisciplineerd. Niemand steekt over bij rood licht. Voor mij als straatfotograaf  zijn het magische plekken, vooral in de duisternis en met regen. Je vindt een selectie van 12 foto’s hier.

Ook de metro is een belevenis. Hoewel heel druk, toch ook heel geordend. Treinen stoppen op de meter nauwkeurig. Geen geduw en getrek gezien. Mensen willen in de drukte met rust gelaten worden. Kijkend op je mobiel, met oordopjes in en mondkapje voor, kun je heel anoniem zijn en bezorg je ook anderen geen overlast. Een selectie van straat- en metro foto’s vind je hier (klik hier).

Naast de rijke tradities, cultuur en historie is er ook een modern Japan. Ter illustratie een kleine serie Architectuurfoto’s van het Tokyo International Forum, een beursgebouw waar we tijdens hevige regen naar binnen zijn gevlucht. Het is van de hand van architect en ontwerper Philippe Starck. Ook van  het imposante station van Kyoto heb ik een kleine serie geplaatst (klik hier). Het is ontworpen door de Japanse architect Hiroshi Hara.

Alle op de mijn website geplaatste foto’s  verschijnen in slideshow de komende tijd ook op de homepage.

De afgelopen vijf jaar heb ik lessen ‘fotokunst’ gevolgd aan de Kunstacademie in Maasmechelen (B). Ik heb hier al vaker foto’s  gepresenteerd die ik als lesopdracht maakte. Ik ga deze periode binnenkort afsluiten met de presentatie van mijn eindopdracht, cq. afstudeerwerk. Ik heb er lang op gebroed. Het is de verwerking van een heel persoonlijk verhaal. De titel van mijn werk heet ‘decomposing love letters’, in het Nederlands ‘het vergaan van liefdesbrieven’. Het betreft de liefdesbrieven die mijn ouders elkaar 70 jaar geleden, kort na de laatste wereldoorlog schreven. Ik had de brieven, die natuurlijk ook niet voor mij waren bedoeld, wel al jaren in mijn bezit maar nooit gelezen. Uiteindelijk heb ik besloten de brieven ‘ritueel’  te vernietigen, te reduceren tot materie en op te laten lossen. Dat proces heb ik gefotografeerd en vastgelegd in een serie stillevens. In Maasmechelen ga ik 4 grote stillevens (50x75cm), als deel van die serie exposeren. De expositie is in het weekend van 16/17 en 23/24 juni in het Cultureel Centrum van Maasmechelen. Ik heb ook een catalogus van mijn afstudeerproject gemaakt. Die is daar ook te zien. In een volgende blog, zeer binnenkort, zal ik wat meer details over de expositie geven. Beschouw dit bericht als een vooraankondiging.

4 Comments. Leave your Comment right now:

 1. by Ine van der Heijden

  Ik ben enorm onder de indruk van je foto’s, Marc! Vooral die van Ginza crossing en Shibuya crossing vind ik fascinerend mooi. Jouw oog voor detail, patronen en ‘de mens’, zijn in elke foto terug te vinden. Ik word er heel blij van.
  Gr. Ine

 2. by Josée en Frans van Dun

  Beste Marc,
  Vandaag stond een bericht in de krant dat de bevolking in Japan sterk krimpt en dat vrouwen in Tokyo zich niet meer aan kinderen wagen. Als je jouw foto’s bekijkt kun je je daar wel iets bij voorstellen. Het is ook een gevolg van de enorme massaliteit van de stad en het maatschappelijke keurslijf waarin de Japanse mens lijkt te zitten. Je ziet -op twee suikerspin etende meisjes na- weinig vrolijkheid. Dat heb je goed in beeld gebracht en dat maakt meer indruk dan de mooie natuurplaatjes.
  Wij komen in juni naar je afstudeerwerk in Maasmechelen.
  Josée en Frans

 3. by Geert Noij

  Mooie impressie van de steden in Japan!!
  Geert Noij

 4. by Harrie

  Wat een bijzonder land is Japan eigenlijk. Mooie foto’s en een mooie samenstelling van de series!

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.