Kort na mijn vorige bericht nu de presentatie van nieuwe foto’s op mijn website. Ze laten iets zien over onze prachtige trip naar Estland, Letland, Litouwen en Polen dit voorjaar. Het zijn landen die ondanks de jaren dat ze deel uitmaakten van het oostblok toch in historisch en cultureel opzicht west-europees waren en zijn. Dat zie je terug in oude en nieuwe architectuur, cultuur en kunst en de mensen zelf. De rode tekst hieronder bevat links naar de nieuwe pagina’s.


 

Op de architectuurpagina’s van mijn website vind je foto’s over het prachtige nieuwe museum in Gdansk, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, het eveneens nieuwe Shakespeare-theater in Gdansk, de nieuwe Letse Nationale bibliotheek in Riga, ‘Kasteel van Licht’ genaamd. Ook in Estland vindt veel wederopbouw plaats, maar hier koos ik voor een serie foto’s van Ööklubi Sunset, een nachtclub van de Estse architect Olev Siinmaa, een tijd- en stijlgenoot van onze Gerrit Rietveld. Een prachtig gebouw aan de Estse kust in Pärnu met prachtig licht gefotografeerd. Tenslotte vind je ook nog een foto-impressie van het KUMU- museum voor hedendaagse kunst in Tallinn.

In contrast met de wederopbouw, die vooral in de steden zichtbaar is, toon ik ook twee pagina’s met ‘verval’. De ene laat voormalige industriële  en militaire gebouwen uit het sovjettijdperk zien op schiereiland Pärispea, aan de kust ten oosten van Tallinn. De andere pagina is een impressie van Hitlers ‘Wolfschanze’, het uitgestrekte complex van door de nazi’s bij hun terugtocht zelf opgeblazen bunkers in oostelijk Polen. Bekend van oa. de mislukte aanslag op Hitler. Nu zie je de natuur weer langzaam bezit nemen van het terrein.

 

Op de reispagina’s ‘Travel’, tenslotte nog wat sfeerimpressies, van Estland, Letland, Riga, Litouwen en Gdansk. Het zijn vooral stads- en landschapsfoto’s. Voor Litouwen koos ik voor een serie foto’s van Kryziu Kalnas, de ‘Kruisheuvel’, een wonderbaarlijke, maar eigenlijk ook bizarre verzameling van honderdduizenden kruisen op een klein heuveltje in het Litouwse landschap.

Alle foto’s komen in willekeurige volgorde ook voorbij in de slideshow op de homepage. Veel kijkplezier.

7 Comments. Leave your Comment right now:

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.