Net als voorgaande jaren verstuur ik rond de kerst mijn nieuwe blog. Onze nieuwjaarswens is dit keer ‘gewoon’ thuis gemaakt, in de hal.  Hij was al op mijn site te zien, omdat deze foto onderdeel was van mijn jaarproject ‘ de stilte van het licht’ aan de kunstacademie.  Ina en ik kiezen trouwens foto én tekst samen uit, omdat het ook ónze wens is aan familie, vrienden en kennissen. Als tekst kozen we voor een paar regels uit een song van Nobelprijswinnaar Bob Dylan ‘Shooting Star’. Het nummer kun je hier beluisteren

Ik heb inmiddels wat vragen gekregen over ‘the making of’  deze foto. Het is een tijdopname van 4 minuten in onze – voor de gelegenheid geheel verduisterde – hal. Met een zaklampje ben ik zelf rondgegaan. Lamp aan-lamp uit richting camera op statief. Omdat het verder donker is blijf ik zelf onzichtbaar. De wat gekleurde lichtvlekjes staan bekend als lensflare, kleine spiegelingen in de lens die ontstaan als je tegen het licht fotografeert. Soms is dat hinderlijk, maar hier dragen ze bij aan de magie van het beeld.

Het is overigens onze dertiende nieuwjaarswens op rij. Ook daarin zie je een ontwikkeling. Je vindt ze hier.

Het voorbije jaar was in fotografisch opzicht een mooi jaar. In de academie word ik uitgedaagd mijn stijl verder te ontwikkelen, maar maakten we ook kennis met het werk van andere fotografen en stromingen. Zo zijn we intensief bezig geweest met de fotografie, zoals die zich in Japan na de tweede wereldoorlog ontwikkelde.  Met een van de foto’s, ‘walking on light’ die ik in dat kader maakte, oa. geïnspireerd door Daido Moriyama een Japans fotograaf behorend tot de Provoke-beweging, won ik onlangs brons bij de jaarlijkse Online Fotowedstrijd van de Nederlandse Fotobond. Moriyama over zijn stijl: “My approach is very simple – there is no artistry, I just shoot freely (…)I am taking the pictures more with my body than with my eye”. Een paar andere foto’s die ik op deze manier maakte, vind je hier. Het zijn rauwe, soms onscherpe beelden, allemaal in zwart-wit. Intussen ben ik met een ander thema bezig waar ik een van de volgende keer iets over hoop te kunnen laten zien.

Het onderhoud van de website heeft onder al deze activiteit wat geleden, maar nu is deze weer up to date.

 

5 Comments. Leave your Comment right now:

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.